Menu

Articles

Strategy and innovation

Boer zoekt Breedband

Petra van der Heij

Petra van der Heij

Petra werkt als Operations Manager voor NTCS. Zij voert de projectadministratie en is het aanspreekpunt voor consultants, klanten en leveranciers voor alle lopende zaken.

Google komt naar Groningen. In de Eemshaven wordt op een terrein zo groot als zeventig voetbalvelden een reusachtig datacentrum gebouwd. De cloud staat straks stevig in de Groningse klei. De plek is onder andere interessant vanwege de trans-Atlantische glasvezelkabel die daar aan land komt en de goede verbindingen naar de AMS-IX in Amsterdam. Google zit in Groningen dus bovenop een knooppunt van de mondiale digitale supersnelweg. Handig, nietwaar?

Het gekke is dat ditzelfde Groningen grotendeels een buitengebied is waar de netwerken van de Nederlandse glasvezel- en kabelbedrijven niet komen. Wie daar woont en naar de cloud van Google surft, moet het doen met een digitaal zandpad.

Dit probleem van de Groningse plattelandsbewoners staat niet op zichzelf. Overal in Nederland zijn gebieden waar het internet alleen langs kilometerslange telefoondraden te bereiken is. Lage Internetsnelheiden zijn het gevolg. Telecombedrijven lijken hun schouders op te halen en zeggen dat het onrendabel is om overal glasvezel aan te leggen.

Dus wat is dan het alternatief voor “Boeren op zoek naar breedband”?

Door de lucht

LuchtDe mobiele operators hebben een landelijk dekkend 4G-netwerk. Dat biedt snel mobiel internet tot 120 Mbps. Nu is mobiel Internet wel veel duurder dan Internet via glasvezel of kabel. Als je bedenkt dat een gemiddeld breedbandhuishouden enkele 10-tallen GB per maand verbruikt, begrijp je dat de mobiele rekening astronomisch hoog kan worden.

Plattelandsprovider Greenet biedt een alternatief. Met speciale 4G-verbindingen worden afstanden tot 6 kilometer probleemloos overbrugd. De kosten zijn vergelijkbaar met een ‘standaard’ ADSL of kabelabonnement en de snelheid gaat tot 30 Mbps. Veel beter dan een ADSL-verbinding over dezelfde afstand. TV bieden ze niet aan, want dat zou het draadloze netwerk teveel belasten. KPN biedt daarvoor een alternatief met Digitenne, wat ook door de lucht je huis binnenkomt.

Doe het zelf

ZelfdoenZelf glasvezel aanleggen kan ook. In de afgelopen jaren zijn meerdere bewonersinitiatieven ontstaan, die het glas in eigen handen nemen. En financieel gesteund door provincies als Drenthe, Friesland en Noord-Holland neemt hun aantal sterk toe.

Maar als de glasbedrijven het onrendabel vinden, kun je het dan wel zelf doen? Ja dat kan, want de business case voor een lokale gemeenschap is anders dan die van een commerciële glasvezeluitbater. Bewoners kunnen mede-financieren, in de vorm van donaties, leningen of aandelen, zijn direct betrokken en zeer gemotiveerd. Lokale initiatieven hebben ook geen aandeelhouders die snel resultaat willen. Dus de terugverdientijd mag wat langer zijn. En de Return on Investment wat lager. Het gaat immers niet om financieel gewin, maar om leefbaarheid, betrokkenheid en maatschappelijk belang.

Alleen glas in de grond is niet genoeg. Er moet ook een netwerk gemaakt worden, diensten geleverd, klanten geholpen en rekeningen verstuurd. Het is de vraag of een lokale gemeenschap dat allemaal zelf kan organiseren. In de eerste jaren van enthousiasme misschien nog wel. Maar daarna worden continuïteit, innovatie en schaalgrootte een probleem.

Doe het samen

SamenSamenwerking tussen lokale initiatieven biedt misschien een oplossing. Waarom? Lokale bewoners en bedrijven hebben belang bij glasvezel. Zij regelen dit samen, financieren samen en zorgen een voor zo groot mogelijk bereik en deelname.

Wat daarna komt besteden ze uit. Bijvoorbeeld aan een coöperatie waarvan ze zelf lid zijn, of een commercieel bedrijf. Deze huurt de lokale glasnetwerken en bouwt en beheert de actieve laag. Dat wil zeggen, de apparatuur als routers en switches, de verbindingen naar de internetknooppunten en de IT-systemen die zorgen voor het aansluiten en beheren van klanten.

De actieve laag biedt aan service providers, de bedrijven die de internet, bellen, TV en andere diensten aanbieden, één koppeling voor alle glasnetwerken die meedoen. Zo wordt het gemakkelijk en rendabel om aan te sluiten en hebben bewoners en bedrijven volop keuze uit meerdere aanbieders. Everybody happy!

Creatieve geesten

En er is vast nog veel meer mogelijk. Creatieve geesten komen steeds weer met nieuwe ideeën.

Hoe zit dat met jouw creatieve geest? De boer heeft het breedband nog niet gevonden, maar ik zie mogelijkheden. En jij? Ik lees je mening of ideeën graag in het commentaarveld hieronder.

Comment

  • Gaviota Gaviota

    kpn heeft inmiddels St. Oedenrode ook veedonbrn met de glasvezel, maar de enigste aanbieder van diensten is de kpn, mijn inziens zullen de andere kabelexploitanten ook wel eens komen, de tarieven van kpn zijn niet concurerend, duur zelfs, voor een basis abbonement tv+bellen+internet betaal je maandelijks 65€, dit kan goedkoper als je ziet wat Tele2 nu rekent voor haar diensten, voorlopig nog geen andere aanbieders voor de Glasvezel in St.Oedenrode.